Johannes Teologin Laulajat 30 vuotta

Aika rientää. Tänä syksynä tulee kuluneeksi 30 vuotta kuoromme perustamisesta. Toimintamme alkoi samaan aikaan ortodoksisen teologikoulutuksen kanssa Joensuun yliopistossa syksyllä 1988. Siitä asti on laulettu tehden tunnetuksi ortodoksista teologikoulutusta ja erityisesti kirkkomusiikkia. On juhlan aika ja kiitoksen paikka. Melkoinen joukko muusikoita on kuoron läpi kulkenut ja melkoinen on myös ei opiskelevien harrastajien sekä ammattilaisten joukko, joka on tehnyt mahdolliseksi laulaa laajamittaisempia teoksia sekakuorokokoonpanolla. Kiitos! Olette olleet suurenmoisia kuorolaisia!

Juhlaa vietämme luonnollisesti laulaen ja juhlan kunniaksi päätimme tehdä jotakin sellaista, mitä emme aiemmin ole tehneet. Valitsimme konserttiohjelmaksemme kuoron pitkäaikaisen ystävän, brittisäveltäjä Ivan Moodyn (1964-) teoksen Passion and Resurrection kuorolle, solisteille, jousikvintetille ja putkikelloille. Teos perustuu ortodoksisiin sävelmiin suuren viikon lopulta pääsiäisaamuun ja se valittiin konserttiohjelmaksi ennen kaikkea musiikin itsensä vuoksi. Sävellys sijoittuu temaattisesti varsinaisesti suurelle viikolle, mutta sanoma sinänsä on koko kristillisen maailman perusta ja siksi aina ajankohtainen. Sävelmissä kaikuvat tutut melodiat suurelta viikolta ja ne yhdistyvät saumattomasti säestysten ja soitinvälikkeiden kanssa. Solistien osuudet ovat suuren viikon evankeliumitekstejä, joita lauletaan arkaaisella sellon ja kontrabasson yksiäänisen urkupisteen kanssa. Kirkon sävelmäperinteistä esille tulevat mm. bysanttilainen, vanha slaavilainen yksiäänisyys sekä Pietarin hovikapellan sävelmistöt.

Kuoron solisteina laulavat Sanna Heikkinen (sopraano), Heikki Hattujen (tenori) ja Visa Kohva (basso)
Soitinyhtye: Olli Hirvikangas (I viulu), Jarmo Kähkönen (II viulu), Piritta Gröhn (alttoviulu), Ville Kivivuori (sello), Rosa kansala / Lassi Hiltunen (kontrabasso) ja Matti Koponen (lyömäsoittimet)

Konserttipaikat:
Kuopio, la 17.11.2018, klo 16.00 Alavan kirkko
Joensuu, ti 20.11.2018, klo 19.00 Joensuun ev. lut. kirkko
Valamon luostari, su 25.11.2018, klo 13.00 alkavan juhlaesitelmän jälkeen. Esitelmän pitää kirkkomusiikin prof. emerita Hilkka Seppälä

Esityksiin on vapaa pääsy. Ohjelma myydään erikseen.