Joensuun yliopiston ortodoksinen kuoro on perustettu v. 1988, kun ortodoksisen teologian koulutus aloitti toimintansa silloisessa Joensuun yliopistossa. Kuoron päätehtävänä on ollut toimia kirkkomu-siikin opiskelijoiden konsertoivana harjoittelukuorona. Kirkkomusiikin opiskelijoiden lisäksi kuoroon on kuulunut myös muita opiskelijoita, kirkkolaulun paikallisia ammattilaisia sekä kuorolaulun kokeneita harrastajia. Tällä on pyritty tasoittamaan opiskelijakuorolle ominaista laulajien vaihtuvuutta sekä mahdollistaa suurempien teosten harjoittamista ja esittämistä. Kuoro on kuulunut olemassaolonsa ajan maamme ortodoksisten kuorojen eturiviin ja se on konsertoinut lukuisia kertoja eri puolilla maatamme sekä tehnyt ulkomaanmatkoja mm. Roomaan, Budapestiin, Pietariin ja Moskovaan.

Kuoro on julkaissut pian kuusi äänitettä, joista  ensimmäinen  ”Sinulle oi Jumalansynnyttäjä” (1992) koostuu ortodoksisen kirkkovuoden veisuista Jumalan Äidille. Toinen äänite ”Riemuitkoon sielusi Herrassa” (julkaistu 2000, äänitetty 1997), joka oli aikanaan ensimmäinen kokonaan suomalaisten säveltäjien kirkkomusiikista koostuva äänite. Viimeisen vuosikymmenen aikana kuoron ohjelmisto on laajentunut aikamme ortodoksiseen musiikista eri puolilta maailmaa. Sitä edustaa  kuoron kolmas, vuonna 2008 julkaistu äänite ”Oi Kuningas ja Herra”. Äänite koostui aikanaan ja vielä nytkin (2016)  elävien säveltäjien musiikista eri puolilta maailmaa.
Neljäs äänite ”Täyttyköön kaikki ilolla” (2014) sisältää ensimmäisen suomalaisen kokonaisuuden Kristuksen syntymän aamupalveluksesta. Äänitteen musiikin sävelsi kokonaisuudessaan tamperelainen säveltäjä Leonid Bashmakov. Osa levyn sisällöstä on kantaäänityksiä. Viides äänitekiitosakatistos ”Kunnia Jumalalalle kaikesta” julkaistiin kirkkopäivillä Lappeenrannassa elokuussa 2015. Äänite on täysin liturginen kokonaisuus ja se toteutettiin kokonaisuudessa talkoovoimin. Äänitteen kustansi Filantropia ry ja äänituotannosta vastasi Outokummun ammattiopiston ääni- ja kuvatuotannon opiskelijat yhdessä opettajansa Harri Ahposen kanssa. Levyn tuotto menee kokonaisuudessaan Filantropian hyväntekeväisyyskohteisiin. Viimeisin, kuudes äänite, Pekka Attisen Liturgia julkaistaan tulevalla viikolla. Tämä ensimmäinen suomenkieliseen tekstiin sävelletty liturgiakokonaisuus vuodelta 1936 saa nyt ensilevytyksensä.

Kuoro on saanut tehdä kotimaan- ja maailmankantaesityksiä lukuisista nykysävellyksistä, joita on tällä hetkellä lähes 40. Niistä toistaiseksi laajin on brittisäveltäjä Ivan Moodyn kuorolle vuonna 2003 säveltämä teos ”The Canon for Theophany”, jonka säveltäjä teki kuoron 15-vuotisjuhlan tilausteoksena. Tämän jälkeen kuoro on esittänyt Moodyn sekä lukuisien muiden säveltäjien teosten kantaesityksiä. Heistä mainittakoon suomalaiset Leonid Bashmakov, Timo Ruottinen ja Mikko Sidoroff, brittisäveltäjä James Chater, yhdysvaltalainen John Muehleisen sekä britannianbulgarialainen Dobrinka Tabakova.

Joensuun yliopiston ortodoksinen kuoro on vieraillut mm. useita kertoja valtakunnallisilla Ortodoksisilla kirkkolaulupäivillä vuosina 1995, 2000, 2005 ja Ortodoksisilla kirkkopäivillä 2010, ”Jyväskylän Pääsiäinen”-musiikkiviikolla, Vaasan XVI kansainvälisessä kuorofestivaalissa 2009, Moskovan ”Pokrovskij festifal tserkovnago muzyka”-tapahtumassa lokakuussa 2011, Nurmeksen joulumusiikin konserttisarjassa 2013 sekä viimeisimpänä helmikuussa 2014 laulanut Euroradion konsertin ostikolla ”Uspenie” yhdessä Helsingin bysanttilaisen kuoron kanssa. Kuoron solisteina ovat laulaneet mm. Martti Wallén, Jorma Hynninen ja Juha Kotilainen sekä Olga Heikkilä.