Levynjulkistamiskonsertti ke 10.12.2014 Joensuun ortodoksisessa seurakuntasalissa

Levyn kansi 2014

”Täyttyköön kaikki ilolla” uutta suomalaista ortodoksista musiikkia joulun aamupalvelukseen

 

Johannes Teologin Laulajat julkaisee kuoron neljännen äänitteen ”Täyttyköön kaikki ilolla” Kristuksen syntymän aamupalveluksen veisuista. Tamperelainen Leonid Bashmakov (s. 1927) on ensimmäinen suomalaissäveltäjä, jolta julkaistaan laaja, kaikkia joulun aamupalveluksen veisukokonaisuuksia edustava kooste sävellyksistä juhlan teksteihin. Äänite on näin voitu rakentaa aamupalveluksen lyhennettyyn muotoon, joka ottaa musiikkipainotteisesti huomioon juhlan erityispiirteet. Joulun teksteihin tehtyjä aiempia suomalaisia sävellyksiä on huomattavan vähän eikä niistä ole voitu julkaista ainuttakaan suurempaa kokonaisuutta. Myös sovituksia muista sävelmistä on niukasti.

Säveltäjän ja Johannes Teologin Laulajien välinen yhteistyö on kestänyt jo neljännesvuosisadan, ja nyt julkaistava kokonaisuus on pääosin sävelletty vuosien 2008–2014 aikana. Tämän äänitteen musiikillisena alullepanijana oli Kristuksen syntymäjuhlan kanoni vuodelta 2008, jonka säveltäjä lähetti kuorolle joulukonserttia varten. Tämä ”pääsiäiskanonin nro 2 teemoja käyttäen” sävelletty kanoniruno sai rinnalleen uusia veisuja vuosina 2012–2014. Bashmakov sävelsi juhlan troparin ja kontakin Tampereella jouluna 2012 televisioitua jumalanpalvelusta varten. Seuraavana vuonna valmistuivat sävellykset polyeleon ja eksapostilarion teksteihin, ja syksyllä 2014 kokoelma täydentyi vielä kiitospsalmilla ja -stikiiroilla. Nämä veisut esiintyvät ensimmäistä kertaa tällä äänitteellä. Polyeleossa ja palveluksen lopussa esiintyvät lyhyet lauselmat on lainattu Bashmakovin liturgiasävellyksestä vuodelta 1995.

Äänitteen kaikkia sävellyksiä ei siis ole tehty yhden prosessin aikana, mutta ne sopivat kuitenkin luontevasti yhteen ja tuovat hienolla tavalla esille säveltäjän pitkäjänteistä kykyä tuottaa tuoretta, ilmaisuvoimaista ja suomalaiseen liturgiseen perinteeseen istuvaa musiikkia. Musiikissa on kuultavissa säveltäjän vahva liturgisen kuoromusiikin tuntemus sekä taidokas kuoroharmonian käyttö tekstisisältöjä esille tuotaessa. Niissä vuorottelevat riemullisuuden, juhlallisuuden, nöyryyden ja kohottautumisen tunnelmat sen mukaan, mitä tekstiä lauletaan. Leonid Bashmakov on jälleen valjastanut ammattitaitonsa palvelemaan suomalaista liturgista käytäntöä kirjoittamalla musiikkia, joka tarjoaa uutta, kunnioittaa perinnettä ja arvostaa tarvitsijoitaan.

Johannes Teologin Laulajat pitää levynjulkistamiskonsertin keskiviikkona 10.12.2014 klo 18.00 Joensuun ortodoksisessa seurakuntasalissa. Konsertti pidetään yhdessä ortodoksisen seurakunnan nuorisokuoro Il Iivon kanssa. Konsertin tuotto menee hyväntekeväisyyteen Ortodoksisen Diakonia ry:n kautta. 

Levyä on tilattavissa kuorolta tämä sivuston yhteystietosivulta.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *